De 5 pijlers van succes volgens Elon Musk

Zijn naam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen maar deze top ondernemer en visionair is de oprichter en bedenker van bedrijven als Tesla, PayPal, SpaceX, Solarcity en Zip2. Elon Musk en bij wijlen Steve Jobs worden dan ook veelal in één adem genoemd wanneer gesproken wordt over de zogenaamde 'worldchangers'. 

Dream, do and dare

Musk is een dromer, doener en vooral durver! Wanneer hij Zip2 en Paypal verkocht was zijn fortuin al lang gemaakt. Hij kon zich met gemak een eiland veroorloven en de rest van zijn dagen cocktails drinken. Zelf zijn achterkleinkinderen zouden nooit nog een dag moeten werken. In plaats daarvan investeerde hij al zijn geld in nieuwe bedrijven. Op een gegeven moment moest hij zelf geld lenen om de huur te kunnen betalen aangezien hij z'n ganse fortuin in Tesla had gestoken om het te redden. 

Hetzelfde gebeurde bijna met SpaceX. Na 3 mislukte lanceringen was het geld op. Ze vonden nog de middelen voor een 4de en laatste lancering. Mocht deze mislukt zijn dan was het over en uit voor Musk. De 4de lancering slaagde, SpaceX haalde een miljardencontract binnen van Nasa en het bedrijf staat financieel sterker dan ooit! 

Het is dan ook een vraag die Musk in haast alle interviews op zijn bord krijgt: 'What is your secret?'

Volgens hem zijn er 5 belangrijke principes die je moet naleven om succes te bereiken. Wij doen ze even uit de doeken.


Principe 1: Hoop doet leven

Elon Musk is een visionair die altijd naar de toekomst kijkt en die voortdurend positief gaat voorstellen. Hij verwacht dan ook altijd dat de toekomst een positieve uitkomst zal bieden. Dit zorgt ervoor dat hij geen faalangst ervaart en geeft hem de kracht om door te zetten. 

Hij heeft het geloof dat zijn dromen ooit werkelijkheid zullen worden, hoe waanzinnig ze voor anderen soms kunnen klinken. Deze ingesteldheid straalt hij ook uit naar zijn werknemers. Kijk maar eens naar de filmpjes van de geslaagde raketlandingen van SpaceX. 

Sommige sceptici zien Musk soms als een goeroe maar mispak je niet. Om het met een quote van Steve Jobs te zeggen: 'The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who actually do.'

Principe 2: Neem waar en sta open voor nieuwigheden

Musk is een meester in zowel het rationeel als intuïtief denken. Hierdoor kan hij zaken enorm goed analyseren en waarnemen. Dat is volgens hem ook fundamenteel. Je moet je constant openstellen voor nieuwigheden en alert zijn voor wat er rond je heen gebeurt. Bovendien staat hij altijd open voor kritiek. Correct gegronde kritiek is dan ook even waardevol als goud volgens Musk. 

Principe 3: Mik hoger dan hoogst

Mensen op Mars zetten binnen 30 jaar om daar een kolonie uit te bouwen. Het merendeel van de mensen verklaren Musk zot maar toch is dat zijn doel en zal hij er alles aan doen om dat te bereiken. Hij laat zich dan ook nooit begrenzen door wat anderen denken of zeggen. In de visie van Musk is alles mogelijk.

Principe 4: Winnen is al wat telt

In alles wat Musk doet, wilt hij de beste zijn. Deelnemen is leuk maar winnen is al wat telt. Hij maakt hele lange werkdagen, neemt zelden verlof en stelt extreem hoge eisen van zichzelf maar ook van zijn medewerkers. Werken voor Musk is dan ook niet altijd een pretje. Je werkt voor enkele van de grootste bedrijven ter wereld, bepaalt mee de toekomst maar daar wordt wel wat voor verwacht. 

Waanzinnige deadlines, lange dagen en zeer hoge werkdruk. Everything comes with a price!

Principe 5: Het team is allesbepalend 

In vele van zijn interviews wijst Musk op het belang van een getalenteerd maar vooral hard werkend team. Hij is zeker niet de beste op emotioneel of sociaal vlak. Dat zie je ook in vele interviews waar hij soms wat onwennig en koel durft overkomen. 

Tevens straalt zich dit uit in zijn manier van handelen naar de werknemers toe. Hij behandelt ze als een soort van drilsergeant en stelt de hoogst mogelijke eisen. Als leider is hij hard en gaat hij als het ware over lijken om zijn doelen te bereiken.  

Toch is Musk een topbaas en wordt hij door zijn medewerkers gezien als een zeer inspirerend persoon. 

Voor ons is Elon Musk een absoluut icoon om naar op te kijken. Zijn visie, drive en onuitputtelijke drang om het onmogelijke te bereiken maken van hem een voorbeeld voor vele ondernemers. Wie weet staan we binnen 30 jaar op Mars. Wij geloven er alvast in!  


Photo by Shutterstock.com
Author: One photo