Leuke weetjes over Nike die je nog niet wist...

De sportgigant Nike, bekend om hun samenwerking met vele bekende sporters en teams, bestaat ondertussen 53 jaar. Het merk is wereldwijd geroemd om hun mooie sportkledij en aanstekelijke slogans. Wij zetten alvast enkele feiten op een rij die je waarschijnlijk nog niet wist…

 
1. Nike werd opgericht in 1964 als Blue Ribbon Sports en was oorspronkelijk distributeur voor een Japanse schoenenmaker. Pas in 1971 werd de firma omgedoopt naar Nike

 
2. Het bedrijf werd opgericht met slechts 1.200 dollar startkapitaal. De oprichters Bill Bowerman en Phil Knight zaten zelf in de sportwereld. De één als coach, de ander als langeafstandsloper.
 

3. Oprichter Phil Knight had oorspronkelijk een andere naam in gedachten toen hun eerste werknemer op de proppen kwam met ‘Nike’. De naam wordt uitgesproken als ‘ny-kee’ en is afkomstig van de Griekse godin van de overwinning.

 
4. Het bekende Nike logo, de Nike swoosh, werd ontworpen door een universiteitsstudent voor slechts 35 dollar. Ze kreeg hier later aandelen voor in ruil die vandaag meer dan een half miljoen dollar waard zijn.
 

5. De inspiratie voor hun bekende slogan ‘Just do it’ werd gehaald bij seriemoordenaar Gary Gilmore. Net voor hij geëxecuteerd werd door een vuurpeloton riep hij “let’s do it”.
 

6. NBA icoon Michael Jordan ontvangt jaarlijks nog om en bij de 60 miljoen dollar aan royalties van Nike. Extra leuk pensioentje als je weet dat Jordan al sinds 2003 geen professioneel basket meer speelt.
 

7. De grootste Nike store is gevestigd in Oxford Street, Londen. De kostprijs voor het bouwen van de winkel bedroeg meer dan 10 miljoen dollar en heeft 3 verdiepingen.
 
 
8. Nike won 2 Emmy Awards voor reclamefilmpjes uit 2000 en 2002. 

 

walterericsy / Shutterstock, Inc.