Wanneer overstappen naar een vennootschap?

Wanneer is je onderneming rijp voor een vennootschapsvorm?...
 
Particulieren die een eenmanszaak runnen, schakelen meestal over naar een vennootschap om de (hoge) belastingdruk te verminderen. Logische keuze natuurlijk wanneer de winsten te groot worden.
 
Bovendien zijn er nog meer voordelen die een sprong naar een vennootschap aantrekkelijk maken.
 
Omwille van fiscale redenen:
 
Dit is zonder meer de grootste reden waarom ondernemers de stap zetten. Je betaalt namelijk een stuk minder belastingen op je winsten. Nu ja, nog altijd een pak meer dan in verscheidene andere Europese landen maar we kunnen zeker niet klagen.
 
Daarnaast kies je zelf wat je met die winst doet! Bij een vennootschapsvorm bepaal je dus zelf welke bezoldiging of bonussen je uitkeert aan de zaakvoerder.
 
Investeerders:
 
Waar er groei is, is er nood aan meer middelen. Financiële middelen vaak. Een vennootschapsvorm speelt daarom in je voordeel. Banken zullen zich iets vlotter opstellen en wat meer door de vingers zien en bovendien ben je in de mogelijkheid om externe investeerders aan te trekken.
 
In ruil voor vers kapitaal krijgt zo’n investeerder meestal een deeltje van je bedrijf en helpt hij mee aan de uitbouw van je onderneming door naast geld ook extra know how en ervaring met zich mee te brengen.
 
Juridisch:

 
Bij een vennootschapsvorm (bvba, nv,…) ben je meer beschermd dan bij een eenmanszaak. Gaat je eenmanszaak failliet dan is zowel je bedrijfs- maar ook je privévermogen aansprakelijk. Dit betekent dat je, bij wijze van spreken, volledig op straat kunt belanden wanneer je over kop gaat en een hoop schulden hebt.
 
Bij een vennootschap ligt dit anders. Gaat het bedrijf failliet dan kan men enkel je bedrijfsvermogen en eigen inbreng aanspreken.
 
 
Als je het ons vraagt, biedt een vennootschap haast enkel maar voordelen. Let echter op want er komt natuurlijk meer bij kijken dan je zou denken. Wees goed voorbereid en zit op voorhand eens aan tafel met je boekhouder/fiscalist of met een goeie jurist. 


Bron: Xerius
Photo by shutterstock.com - by Studiostoks